skip to Main Content

Dry needling is het aanprikken van spierknopen met een acupunctuurnaald. Deze spierknopen, ook wel triggerpoints genoemd, kunnen voor pijn gaan zorgen als de spanning in de spier hoog op loopt. Deze pijn kan zowel op de plek van de knoop gevoeld worden als wel uit stralen in het verloop van de spier. Daarnaast belemmeren spierknopen een optimale werking van de spier waardoor beweging van gewrichten beperkt kan zijn en de kwaliteit van bewegen sub-optimaal.

Hoe ziet een behandeling er uit?

De behandeling start altijd met een bewegingsonderzoek om in kaart te brengen wat de invloed is van de spierknoop op functioneel bewegen. Vervolgens wordt er middels palpatie (voelen met de vingers) gezocht naar kernpunten in de spierknoop. Het kan zijn dat bepaalde spieren triggerpoints vertonen waar u geen pijn ervaart maar die wel hun invloed uit oefenen op de pijnlijke regio. In dat geval kan het raadzaam zijn om ook deze regio te behandelen.

Op het moment dat een spierknoop geraakt wordt bij het aanprikken met de naald dan bestaat er een kans dat deze uit zichzelf even aan spant, de zogenaamde “twitch”. Dit kan een bijzondere sensatie zijn, soms oncomfortabel maar weinig pijnlijk. Direct na het aanspannen ontstaat er ontspanning in de spiervezel. De spier wordt als het ware uit de vergrendeling gehaald. Er kunnen zich meerdere spierknopen voordoen in een spier dus de “twitches” kunnen vaker voorkomen bij het aanprikken met de naald.

 

Dry needling

Voor welke klachten?

Veel voorkomende toepassing van dry needling is bij nek-schouderklachten. Dry needling is echter in combinatie zeer effectief in combinatie met ART en andere vormen van manuele therapie. Zo kan er in een korte tijd ontspanning en souplesse gecreëerd worden in een gebied dat niet goed beweegt.

  • Pijn in een spier of regio
  • Bewegingsbeperkingen
  • Verminderde spierkracht

Na de behandeling

Na dry needling kan de aangeprikte spier een gevoel van spierpijn geven en loom aan voelen. Bewegen kan echter geen kwaad en is zelfs aan te raden. Wij zullen u als aanvulling op de behandeling altijd stretches en mobiliserende oefeningen mee geven om de de nieuwe bewegingsvrijheid te integreren zodat het beter aan blijft. Het gevoel van spierpijn is in vrijwel de meeste gevallen de volgende dag compleet verdwenen terwijl het gevoel van souplesse aan houdt.

Dry needling in Utrecht

Unscared Fysio biedt dry needling aan in Utrecht (Tweede Daalsebuurt) en heeft veel kennis en ervaring hierin opgebouwd. Onze ervaringen met dry needling zijn erg positief. We hebben dan ook al veel mensen van hun klachten af kunnen helpen. Dus ben je op zoek naar effectieve dry needling in Utrecht? Neem dan contact met ons op! We ontvangen je graag in onze praktijk in de Tweede Daalsebuurt!